Wat te doen als je visum in China verloopt!

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om naar China af te reizen, voor zaken, studies, of gewoon voor toerisme. Met zijn rijke historie, fascinerende cultuur en enorme afzetmarkt is er voor elk wat wils. Maar wat gebeurt er als je langer in China verblijft dan je visum toestaat? In dit artikel wordt alles uitgelegd.

Man in fear

Gevolgen - Van Boetes tot Detentie

Langer verblijven in een land dan de geldigheid van het visum wordt ook wel “overstay” genoemd. De consequenties hiervan variëren enorm per land, van een waarschuwing naar zelfs gevangenisstraf in andere landen. Overstayen in China leidt allereerst tot boetes die door de Chinese immigratiedienst worden opgelegd. Deze boetes kunnen stevig oplopen per dag. Er wordt een bedrag van 500 CYN (~€63) in rekening gebracht per dag, wat kan oplopen tot een maximum van 10.000 CYN (~€1300)! In deze situatie is het belangrijk om je zo snel mogelijk te melden bij het lokale politiebureau (PBS), de boete te betalen en een exit-visum aan te vragen zodat het land zo mogelijk kan worden verlaten.

Als je langer dan 1 maand je visum hebt overschreden, zijn de gevolgen een stuk zwaarder. Allereerst wordt je 5 tot 15 dagen in detentie gehouden en kom je op de zogeheten “zwarte lijst” waar de Chinese autoriteiten je in toekomst kunnen verbieden om China ooit binnen te komen.

Klanten van Visum Vlug kunnen voor ondersteuning in China contact opnemen met onze helpdesk. Visum Vlug kan hulp aanbieden bij het vinden van de juiste PBS, informatie verschaffen over mee te nemen documenten, op de hoogste brengen van recente wijzigingen en overige zaken. Vraag je visum door ons aan om klant te worden.

Visum Verlengen - Zo werkt het

Zoals te lezen zijn de gevolgen niet mals, ga dus goed voorbereid op reis naar China en lees je in de procedure omtrent het verlengen van je visum. De eerste stap is om langs te gaan bij de lokale autoriteiten in het district waar je verblijft. Dit is het zogeheten PBS (Public Security Bureau) bij de “Exit & Entry Administration Office" wordt er dan uiteindelijk bepaald of een visumverlenging toegekend wordt. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld ziekte, familieproblemen of andere onvoorziene omstandigheden. Als het personeel geen Engels spreekt, is het raadzaam om, indien mogelijk, een Chinees sprekend persoon mee te nemen.

Het verlengen van uw visum moet tenminste 7 dagen voor het verlopen van het huidige visum gebeuren. Het duurt namelijk ook gemiddeld 7 dagen voordat er een beslissing wordt gemaakt omtrent de visumverlenging. Probeer onder geen enkele omstandigheid je verblijf zonder de juiste toestemming te verlengen. Dit kan tot ernstige gevolgen leiden, zoals hierboven beschreven.

Let op: als uw visum wordt verlengd, beginnen de nieuwe datums vanaf de dag dat u uw nieuwe visum ontvangt, niet vanaf de dag dat uw oude visum zou eindigen.

Kosten - Gemiddeld €20 tot €53

De kosten voor het verlengen van het visum verschillen bij het type visum en het aantal entries van je visum. Voor een Single entry visum is dat gemiddeld 160 CYN (~€20) bij een Double entry visum 252 CYN (~€30) en voor multiple entries 420 CYN ( ~€53). Let op: deze bedragen zijn slechts indicaties, de daadwerkelijke kosten kunnen uiteindelijk hoger uitvallen. Als de verlenging uiteindelijk niet wordt toegekend, wordt er geen restitutie van het bedrag aangeboden.

Tot Slot

Zoals te lezen kan het langer verblijven in China dan je visum geldig is grote gevolgen hebben, echter als je proactief bent, zijn er stappen die je kan nemen om deze legaal te verlengen. Door dit tijdig te doen bij de juiste instanties, kan je genieten in China zonder onnodige zorgen. Wees je dus altijd bewust van de vervaldatum van je visum en onderneem tijdig actie om problemen te voorkomen. Vergeet niet, een goed voorbereide reis is de sleutel tot een zorgeloos verblijf.

Voor meer vragen of ondersteuning kunt u contact opnemen met ons via info@visumvlug.nl of telefonisch op 06-17611519